2020 metų virtuvės interjero tendencijos

  • Sveika gyvensena: galimybė gyventi sveikiau, vis daugiau dėmesio skiriant mitybai ir ekologijai.
  • Higiena: kuo paprastesnė priežiūra, kad šiuolaikinis žmogus mažiau laiko sugaištų rutininiams darbams.
  • Praktiškumas: viskas turi tarnauti žmogui ir palengvinti ruošą.
  • Stilius ir individualumas: ganėtinai plati spalvų gama, laisvė interpretacijoms, natūralių medžiagų kultas, individualūs sprendimai kiekviename būste.

Kaip ir vonios kambaryje, taip ir virtuvėje, santechnikoje šiemet fiksuojami keli svarbūs momentai – higiena, praktiškumas ir išmanumas. Gamintojų žinutė paprasta – kuo lengvesnė virtuvės ir visų jos įrengimų priežiūra, kad šiuolaikinis žmogus mažiau laiko sugaištų tvarkymuisi ir valymui.

Studio 1×1“ architektas Paulius Januškevičius įsirenginėjantiems virtuvę 2020-aisiais rekomenduoja per daug nesivaikyti prekės ženklų ar dizainerių. Visų pirma jis pataria atsižvelgti į biudžetą:

  • Pavyzdžiui, jei renkatės klasikinį dizaino modelį, įkvėpimo reikėtų ieškoti angliškuose, prancūziškuose interjeruose.
  • Jei renkatės modernaus dizaino sprendimus, idėjų reikėtų semtis iš itališkų šiuolaikinių interjerų.
  • Jei biudžetas mažas, specialistas siūlo įkvėpimo ieškoti skandinaviškuose interjeruose.

2020 m. virtuvės interjero tendencijos: spalvos

Kaip ir 2020 m. vonios, taip ir virtuvės interjerui geriausia riktis neutralias žemės spalvas – bet kokius neintensyvius tonus. 2020-ųjų virtuvės interjere vyrauja pilkšvi, rudi, smėlio atspalviai. Tačiau viskas tikrai neturi būti vienos spalvos.

Siekdami neatsilikti nuo naujausių tendencijų didieji buitinės technikos gamintojai, pavyzdžiui, „Samsung“, pristatė atitinkamų atspalvių gaminių kolekcijas. Santechnikos gaminiai, pavyzdžiui, čiaupai, taip pat turėtų būti šiltų tonų – aukso, vario, šampano atspalvių. Pirmenybė matinei, o ne blizgiai apdailai. Tas pats galioja ir spintelių paviršiui.

Ir nors vyraus šiltos, jaukios spalvos, neprašausite pasirinkę jau kuris laikas madingą juodą. Drąsesniems patartume rinktis juodas spinteles, sienas, kitiems – plyteles tarp spitelių, buitinę techniką, santechnikos elementus (juodos arba antracito spalvų) ir t. t. Beje, jei susižavėsite juoda spalva kaip vyraujančia visoje virtuvėje, pagalvokite, ar užteks šviesos: juoda netiks uždarose virtuvėse mažais langais.

2020 m. virtuvės interjeras: dėmesio centre – natūralios medžiagos ir tekstūros

Svarbų vaidmenį 2020 m. vaidina pasirinktos medžiagos. Populiariausios – mediena, marmuras, kvarcas ir bet kas, kas tik primena gamtą. Labai svarbi medžiagų kokybė: minimalistinis stilius virtuvėje pasirenkamas siekiant išryškinti būtent ją.

“Gaminiai iš akmens” Granito asortimento dalis

Europiečiai vis rečiau renkasi iš medžio drožlių plokščių pagamintus stalviršius ir mieliau naudoja akmens stalviršius, tarnaujančius daugelį metų. Natūralus akmuo 2020 m. virtuvėje – ypač madingas. Šiemet interjero dizaineriai naudoja poliruotą marmurą ir granitą. Inovatyvus pakaitalas – corian medžiaga. Ji gaminama iš natūralių mineralų, akrilo dervos, pridedant spalvos pigmentų. Vienas didžiausių šios medžiagos privalumų – tvarūs gamybos procesai nenaudojant kenksmingų sveikatai komponentų. Pagal tvirtumą ir atsparumą šarmams ir rūgštims ši medžiaga prilyginama natūraliam akmeniui, o pagal spalvų gamą net aplenkia natūralius stalviršius.

Keli Europos gamintojai 2020 m. pasiūlė naujovę rinkoje – nerūdijančio plieno stalviršius, kuriuose iškart įspaudžiamos ir įrengiamos plautuvės.

Dar viena tendencija – tos pačios medžiagos virtuvės baldai ir stalviršiai.

Gaminiai, į kuriuos verta atkreipti dėmesį

2020 m. prietaisai tampa vis išmanesni. Pavyzdžiui, nuotoliniu būdu galima pamatyti šaldytuvo turinį bei nustatyti priminimą apie produktų galiojimo laiką. Tokias funkcijas žada naujieji „LG InstaView“.

Pastaruoju metu gaminama ir paprasčiau prižiūrima buitinė technika – pasitelkiamos hidrolizės, pirolizės ir kitos technologijos, padėsiančios lengviau prižiūrėti orkaites (nešvarumai veikiami garais arba nudeginami aukštoje temperatūroje, tad orkaičių beveik nereikia valyti). Sužinokite plačiau apie valymo būdus – nuoroda.

Gamintojai siūlo įsigyti ir kur kas funkcionalesnius santechnikos gaminius. Labai išpopuliarėjo maišytuvai su integruotu vandens filtravimo mechanizmu. Tokiu būdu nebereikia papildomų filtravimo sistemų, vartotojai nemažai sutaupo, o ir prisideda prie plastiko vartojimo mažinimo: nebereikia pirkti vandens buteliukuose. Dar vienas dėmesio vertas produktas – 3 in 1“ maišytuvas su verdančio, filtruoto ir įprasto vandens mechanizmais.

 

View this post on Instagram

 

#TrueStory Nors tai iš ties nėra žūtbūtinis daiktas Jūsų virtuvėje, patikėkite, mes taip įpratome juo naudotis mūsų jaukiame ofise (o galbūt galima pavadinti tai mini salonu..), jog grįžus namo, ne vienas kolega atsistojęs prie savo virtuvinio maišytuvo su plikoma arbata susimąstė apie priklausomybę #Franke Mondial maišytuvui 🤔 Ir suprantama, jis Jums neatstos kavos aparato, tačiau gali paskubinti maisto gamybą, kai reikia verdančio vandens. Pasukus rankenėlę į kitą pusę, mes geriame filtruotą vandenį, kas nemažiau šaunu, nei verdantis vanduo 💧 Beje, jis turi dar vieną neįtikėtiną funkciją – kitoje pusėje esanti rankenėlė reguliuoja įprasto karšto ir šalto vandens sroves! Čia tam atvejui, jei visgi norėtume jį naudoti pagal paskirtį 😅 #franke #Mondial #Virtuve #Naujoves

A post shared by LaikasNamams.lt (@laikasnamams.lt) on

Analizuojant prabangesnes virtuves, itin išpopuliarėjo ir keraminės plautuvės: jos higieniškesnės, patvaresnės ir įspūdingiau atrodančios. Plautuvių gamyboje naudojama speciali keramika blizgiu, lygiu paviršiumi. Labai svarbus ir jų praktiškumas: keraminės plautuvės nesusibraižo plaunant aštrius įrankius, jos turi kietą, tvirtą paviršių, tad skilimo tikimybė – minimali.

Virtuvėse praktiškumas derinamas su išskirtinumu. Pavyzdžiui, „Franke“ gamintojas siūlo įsigyti funkcionalią dvigubą plautuvę su priedais – nerūdijančio plieno padėklu, įleidžiamu į dalį plautuvės, pjaustymo lenta, peiliais, peilių laikikliu, tinkleliu indams. Toks sprendimas leidžia sutaupyti vietos, palengvina buitį ir kt.

Funkciniai sprendimai 2020-ųjų virtuvės interjere

Architektas Paulius Januškevičius dalijasi keliais svarbiais patarimais renkantis virtuvės baldus:

  1. Patogiau rinktis stalčius, ne spinteles.
  2. Reikėtų vengti kampinės virtuvės (spintelė-kampas yra prastai išnaudojamas).
  3. Jei išeina, indaplovę reikėtų įrengti šalia plautuvės.
  4. Pagal galimybes orkaitę reikėtų pakelti iki stalviršio aukščio (nereikia lenktis, daugiau saugumo vaikams).
  5. Mažesnėse virtuvėse reikėtų rinktis įleistas rankenėles apsisaugant nuo susižalojimų.

Grįžtant prie bendrųjų tendencijų, aprašomų užsienio tinklaraščiuose, vietoje daugybės mažų spintelių ir lentynėlių galima rinktis vieną didelę spintą, išnaudojančią visą virtuvės nišą nuo pat grindų iki lubų. Šis sprendimas idealiai tinka tiems, kurie neturi galimybės įsirengti sandėliuko. Spintoje daiktus sudedame taip, kad viskas būtų lengvai pasiekiama. Joje galima laikyti ir netgi prijungti prietaisus.

Pasirinkę vieną didelę virtuvinę spintą, galėsite nebemontuoti viršutinių spintelių – erdvė atrodys šviesesnė, mažiau apkrauta.

Spintelių rankenėlės turėtų būti kuo paprastesnio dizaino, netgi visai paslėptos. Tiktų ir rankenėlės, sumontuotos virš ar po spintelių durelėmis ir tik vos išsikišančios. Jei renkamės išraiškingesnes rankenėles, tuomet jos turėtų būti tokios pat ar labai panašios į spintelių spalvos, kitas variantas – turėtų dominuoti tokia pati apdaila.

Taigi, apibendrinant, kuriamos virtuvės interjere turėtų vyrauti nuoseklumas, praktiškumas, patogumas, inovatyvumas, skatinama ieškoti  naujų sprendimų ir galimybių panaudoti natūralias medžiagas.